Svenskar fast i Irak efter flygförbud

I torsdags upplevde piloterna på ett svenskt plan att de blev beskjutna ovanför Irak. All svensk flygtrafik till Irak har därefter stoppats. Nu sitter runt hundra svenskar, finländare och norrmän i Irak och väntar på att få komma hem.

– Vi är jätterädda och nervösa, men också oroliga över vad som kommer hända, om vi kommer få åka hem eller inte, säger Shoresh Rahem som åkte till Irak för en studentkonferens, och nu sitter fast i staden Sulamaniyah.

De är ungefär 120 personer som sitter och väntar på besked nu, säger Shoresh Rahem. Inte bara svenskar som är strandade, utan även finnar och norrmän.

Bristfällig information
Informationen på plats är väldigt blandad. Många av dem som jobbar på flygplatserna säger att allt kommer att lösa sig.

Men samtidigt hör de hemma från Sverige att de tär totalt flygförbud som råder.

Det senaste budet säger Shoresh Rahem, är att en del av dem som har fått sitt flyg inställda ska få åka med två specialinsatta plan imorgon onsdag.

– Ni ska vara här klockan tio, ni ska ta med era bagage, och vi kommer åka härifrån vid tolv, sa dem.

– Då frågade jag också om det kommer vara fler flyg om några veckor, för jag åker hem om två veckor. Hur kommer det se ut då? Och då sa han: ”det får vi se då”, berättar Shoresh Rahem.

Beslut ska omprövas
Inte heller på Luftfartstyrelsen kan man idag ge något besked om hur länge förbudet ska gälla.

– Beslutet gäller nu tillsvidare. Men vi räknar med att komplettera de här rapporterna med ytterligare information och ompröva beslutet under veckan. Det kan innebära att det blir ett fortsatt förbud, men det kan också betyda att man släpper på det , säger Anders Lundblad, informationsansvarig på Luftfartstyrelsen.

Magnus Bellander, P3 Rond
magnus.bellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".