Socialstyrelsen hävdar missförstånd

Socialstyrelsen har fått hård kritik för sina nya riktlinjer om att den som är utbränd inte ska sjukskrivas. Men allt är bara ett missförstånd grundat på ett utkast till riktlinjer, säger myndigheten.

Bo Lindblom chef för den enhet på Socialstyrelsen som tar fram nationella riktlinjer säger att allt beror på ett olyckligt missförstånd.

– Jag håller på att jobba med detta nu och det kommer att revideras så att det blir tydligt vad vi egentligen menar, säger han.

Fel i utkastet
I utkastet till nya riktlinjer från Socialstyrelsen står det så här om utmattningssyndrom, alltså utbrändhet, citat: ”I normalfallet krävs inte sjukskrivning.” Det är detta  som blivit fel i utkastet.

Ordet normalfallet syftar inte på normal utbrändhet med sömnstörningar och svår trötthet, uppger Jan Larsson, biträdande chef för Socialstyrelsens enhet för nationella riktlinjer för läkartidningen. ”Normalfallet” syftar på den som har lindriga besvär.

Huvudregeln för utbrändhet är i stället att man ska sjukskrivas omkring i tre veckor innan man börjar försöka gå tillbaka till jobbet.

– Det är beklagligt att det har framställts att vi till varje pris vill att människor med utmattningssyndrom ska arbeta. Så står det inte i rekommendationerna.

Men i utkastet står det att det inte krävs sjukskrivning, vad är det som gäller?

– Det här är ett utkast och det är meningen att det här ska kontrolleras och utsättas för granskning och det har inte gjorts än, säger han.

Socialstyrelsen diskuterade riktlinjer på ett möte under hela tisdagsförmiddagen. Nu ska den grupp som arbetat med rekommendationerna se över formuleringarna.

– Vi håller ju på och jobbar med detta nu och det kommer att revideras så att det blir tydligare vad vi egentligen menar.

Spara pengar
Jörgen Herlofson är psykiatriläkare och specialist på stressjukdomar. Generellt, säger han, är det bra med rekommendationer, men stressjukdomar är ett område som är svårt att ge rekommendationer kring. Vissa patienter ska gå tillbaka till arbetet direkt medan andra inte ska det, trots att de själva vill.

Jörgen Herlofson tycker att det är uppenbart att rekommendationerna arbetats fram för att spara pengar.

– Den fråga jag skulle vilja ställa till Socialstyrelsen är: Vems sida är man på? Och i förlängningen av det så handlar det om prioriteringar om vad man går ut i offentligheten med.

– Går man ut i offentligheten med restriktioner av det här slaget så är det för mig ett ställningstagande som inte är i patienternas intresse utan den enda slutsats jag kan dra är att det är ekonomiska intressen som ligger bakom det hela, säger han.

”Inga sådana målsättningar”
Men Bo Lindblom avvisar helt att socialstyrelsen vägt in ekonomiska hänsyn när man utarbetat nya rekommendationer för sjukskrivningar.

– Vi har inga ambitioner med våra rekommendationer att räkna pengar eller att nedtvinga kostnader, vi har inga sådana målsättningar, säger han.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se
Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".