Giftiga färgpigment och smådelar som kan lossna.

Leksaksjätte återkallar miljontals leksaker

En av världens största leksakstillverkare amerikanska Mattel tvingas återigen återkalla miljoner leksaker som är tillverkade i Kina. Det är andra gången på bara ett par veckor och väcker frågor om säkerheten för konsumenterna.

Samtidigt som leksakstillverkaren Mattels vd personligen i stora annonser i de största amerikanska dagstidningarna på tisdagen försäkrar sina kunder om företagets noggranna säkerhetsrutiner tvingas företaget alltså igen återkalla miljoner leksaker.

Giftiga färgpigment
Även den här gången handlar det om förbjudna och giftiga färgpigment som använts av de kinesiska tillverkarna. Men även leksaker med smådelar som lätt kan lossna och fastna i halsen på små barn. 

Nu återkallas 18 miljoner leksaker över hela världen av Mattel.

Den amerikanska kommissionen för konsumentsäkerhet som avslutade sin presskonferens på tisdagseftermiddagen.

– Inga skador har rapporterats , men på grund av de allvarliga effekterna av bly gäller det att få bort så mycket som möjligt från barnens omgivning, säger chefen för myndigheten Nancy Nord.

Så sent som för två veckor sen återkallade Mattel en och en halv miljon leksaker av märket Fisher Price tillverkade i Kina, på grund av att småbarnsleksakerna innehöll färgpigment med bly i.

Granskning av fabriker
Det återkallandet ledde till att företaget inledde en granskning av sina fabriker i Kina och kinesiska myndigheter drog in exportlicensen för det kinesiska företaget något som ledde till att vd: n för företag tog livet av sig i Helgen.

Men dagens återkallande kan vara ett tecken på att problemet är betydligt mer omfattande än man först trott. Dessutom sker detta efter att flera företag tvingats den senaste månaden tvingats stoppa försäljningen av allt från bildäck till tandkräm tillverkade i Kina efter larm om säkerhetsbrister.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".