Nålstick kan upptäcka alkoholproblem

En ny metod för att upptäcka tidiga alkoholproblem, har utvecklats av forskare på Lunds tekniska högskola. Ett nålstick och en droppe blod kan visa hur alkoholmissbruket har sett ut drygt två veckor tillbaka i tiden.

Allmänläkare Benny Stålberg tror att metoden kan hjälpa honom att hjälpa alkoholmissbrukare.

– Om du ska hjälpa någon med alkoholproblem så är det inte alla som direkt vill erkänna att de har ett problem. Om de då söker hjälp för detta så är det ganska bra att ha något som mäter detta och gör det objektivt. Sedan har du naturligtvis dem som får sitt körkort återkallat på grund av rattonykterhet som ska kunna bevisa sin nykterhet med läkarintyg. Då är det bra med ett objektivt prov.

Spår i blodet
Något förenklat går metoden till så att ur en bloddroppe kan ett ämne spåras som bara finns där om personen druckit alkohol.

Arthur Varga är en av de forskare som varit med och tagit fram metoden.

– Det här ämnet återspeglar alkoholkonsumtionen som man haft de senaste veckorna innan provet tas.

Upptäcker missbruk
Varga betonar att metoden inte ger utslag om det handlar om ett gals vin eller två till maten, utan att den upptäcker missbruk, till exempel om en person dricker stora mängder alkohol varje helg.

Han tror att metoden kommer att finnas på marknaden inom ett till två år, och att den framförallt kommer att användas inom sjukvården. Han kan även se andra användningsområden som till exempel företag som vill ta den här typen av prov på en person innan han eller hon anställs.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".