Privatpersoner söker skadestånd för alkohol som beslagtagits.

Många begär skadestånd för spritbeslag

Skadeståndskrav mot staten för den internetsprit som tullen beslagtagit de senaste åren börjar nu komma in.

Hundratusentals liter beslagtagen alkohol ligger i lagerlokaler och bergrum runt om i landet och justitiekanslern, som handlägger skadeståndskraven, räknar nu med att allt fler köpare kommer kräva skadestånd.

– Främst handlar det om drycker som förstörts under den tid de varit beslagtagna hos tullen. Det finns även andra som begärt skadestånd för hela beslaget, säger Martin Mörk, handläggare.

Det handlar om den alkohol som över 7 000 personer beställt på internet och som tullen beslagtagit de senaste åren.

Olagligt beslag
Sedan EG-domstolen i juni slog fast att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol stred mot EG-rätten hävdar nu de privatpersoner som begär skadestånd att tullens beslag varit olagliga.

Enligt Tullverket varierar skadeståndskraven på mellan några tusenlappar och tiotusentals kronor. Öl och vin som beslagtagits har blivit för gammalt och det finns över 600 000 starkölsburkar i tullens lager. Det finns också de som menar att staten skall betala skadestånd för det övergrepp som beslagen inneburit.

– Det finns vissa som menar att de lidit en form av ideell skada.

50 skadeståndskrav
Den senaste månaden har skadeståndskraven börjat komma in och hittills ligger ett 50-tal på JK:s bord, men fler kommer höra av sig.

– Det är nog att vänta. Det är så att tullen har börjat skicka ut informationsbrev om att privatpersoner kan hämta ut alkohol eller om de vill att den ska förverkas. I takt med att personer få de här breven så kommer de eventuellt höra av sig.

Principbeslut
Justitiekanslern kommer de närmsta veckorna att fatta beslut i ett av de skadeståndsärenden som nu kommit in och det beslutet får sedan tjäna som ett så kallat principbeslut som kommer gälla för de flesta ärenden.

I förra veckan yttrade sig JK i en rättegång där flera personer som fått sin internetbeställda alkohol beslagtagen för en så kallad grupptalan mot staten. Det yttrandet kan vara en fingervisning på hur JK kommer att ställa sig till alla de skadeståndskrav som nu kommer in.

– Statens och JK:s hållning är att staten inte är skadeståndsskyldig. Vi menar att den överträdelse av EG-rätten som har skett inte har varit allvarlig så att skadeståndsskyldighet ska föreligga.

Jens Ericson, SR Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".