Förpackningen viktig vid marknadsföring

Marknadsföring och reklam har gått in i en ny fas i USA. När tv-kanalerna är hundratals och allt fler dessutom tittar och lyssnar via internet så fungerar inte reklamfilmer och annonser lika bra som förr. Nu satsas det istället på förpackningarna.

Pepsi har de senaste 100 åren bara ändrat utseende på sin burk och flaska tio gånger, under ett halvår byter de nu design på en av sina produkter tolv gånger i vissa delar av USA.

Kleenex har i 40 år sålts i fyrkantiga och rektangulära lådor, nu kommer de också i ovala.

Blinkande tvål
På butikshyllan hittar man också ölen vars etikett ändrar färg när flaskan är tillräckligt kyld och tvålen i pumpflaska som riktar sig till barn med sitt flodhästutseende och som blinkar i 20 sekunder när man pumpat ut tvål, för att visa hur länge man ska tvätta händerna.

På 90-talet räknande man med att en produkt kunde ha samma slags förpackning i sju år, nu planerar tillverkarna hela tiden nya.

Viktigt blickfång
Medierna är så splittrade, vi kan inte få konsumenterna att sitta ner och titta och lyssna på våra argument säger en tillverkare. Och då blir förpackningarna viktiga blickfång i affärernas hyllor.

Det ligger dessutom i tiden att minska fraktytan och därmed företagets påverkan på miljön. Varför inte då rikta in sig på en viss målgrupp, som med duschkrämen i joystickförpackning eller det klassiska vattnet Evian som nu finns i en exklusiv slank glasflaska med silverfärgad kork och som serveras på en silverfärgad bricka när man beställer det på restaurang.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".