Fortsatt åldersgräns på könsbyte

Unga transsexuella måste även i fortsättningen invänta myndighetsdagen för att få byta kön. Det föreslår den utredning som sett över lagen kring könsbyten och som nu skickats ut på remiss.

Det här tycker, vi kan kalla honom Thomas, är fel. Sextonårige Thomas föddes som flicka men har fått diagnosen transsexuell. Han säger så här om åldersgränsen.

– Det är en diagnos, och att man inte kan behandla en diagnos på grund av ålder, det är helt fel. Jag vet inte vad de är rädda för egentligen. Det finns ingen åldersgräns på att veta att man är transsexuell. Om man själv vill göra det och föräldrarna går med på det, och man har en vettig omgivning så förstår jag inte vad problemet ligger alls. Åldersgränsen känns ju helt meningslös faktiskt

Nederländerna utan gräns
Det enda land i Europa som inte har någon bestämd åldersgräns när det gäller könsbyten är Nederländerna.

Att vara transsexuell innebär att man har en längtan av att tillhöra det andra könet. Insikten kan infinna sig under barndomen, eller växa med tiden.

Sextonårige Thomas som föddes som flicka fick diagnosen transsexuell efter en årslång utredning vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Trots föräldrarnas medgivande måste han invänta 18-årsdagen för att kunna byta kön i såväl juridisk som medicinsk mening.

Åldersgräns
Under året har en utredning sett över lagen kring könsbyten men när det gäller den nuvarande åldersgränsen på 18 år föreslås den att finnas kvar.

Utredningens förslag har under sommaren skickats ut på remiss till berörda organisationer. En av dem, RFSL har länge krävt att även minderåriga transsexuella ska kunna erbjuda nytt juridiskt kön och operation.

”Bra med gräns”
Men barnläkaren Olle Söder som är sektionschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus och som möter många unga transsexuella i sitt arbete tycker att det är bra med en bibehållen artonårsgräns.

– Det har att göra med den här oåterkalleliga situationen, när man har gjort ingreppet och också att tonåren är en fas av utveckling där man ofta har tankar kring sin sexualitet och sin sexuella läggning i samband med pubertet, så man måste passera den fasen och helt utesluta att det finns den typen av komponenter med, så att man är helt säker på diagnosen, säger han.

Ingen förvirring
Men att det skulle handla om förvirring håller transsexuelle Thomas inte med om.

– Det handlar inte om förvirring, att det är nåt man kommer på, utan det är en stor process, det finns ingen åldersgräns på att veta vilket kön man har, säger Thomas.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".