Finansinspektionen i USA lugnar kritiker

Striden om Stockholmsbörsens ägare trappas upp. Amerikanska Nasdaqs bud på OMX kontras av Dubaibörsens uppköpsräd av OMX aktier i förra veckan. Nu ger sig amerikanska Finansinspektionen in i dragkampen.

Det är Christopher Cox, chefen för den amerikanska Finansinspektionen SEC, som i ett brev till sin svenska kollega Ingrid Bonde på svenska Finansinspektionen, vill lugna henne och svenska kritiker som är oroliga för att amerikanska börsregler tar över svenska regler, om Nasdaq köper upp OMX. 

Minskat inflytande
Svenska banker och fondhandlare varnade redan i början av sommaren för en USA-ägd börs. Inflytandet minskar och byråkratin ökar, menar kritikerna.

Stockholmsbörsens ägare OMX anser att farhågorna är överdrivna, lovar att svensk lag ska gälla och hänvisar bland annat till uttalanden från amerikanska Finansinspektionen tidigare, att en sammanslagning av en europeisk och amerikansk börs inte automatiskt innebär att amerikansk lagstiftning tar över.

Brevet
Detta är också innebörden i SEC-chefens brev till Ingrid Bonde. ”Jag har förstått att efter Nasdaqbudet på OMX har det har rests frågetecken i Sverige” skriver Christopher Cox.  ”Jag lovar att våra tidigare uttalanden om att vare sig börs eller börsbolag måste rätta sig efter amerikansk lag gäller även i det här fallet.”

Brevet kan ses som en bekräftelse på att dialogen mellan de båda myndigheterna fortsätter efter den inledande kontakt som togs i somras, när en grupp experter från svenska Finansinspektionen besökte New York för att diskutera genom de juridiska konsekvenserna av en affär.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".