Ryskt test av ny extremistlagstiftning

En framstående rysk liberal statsvetare kommer att ställas inför rätta nästa vecka anklagad för ”extremism”. Rättegången blir ett test på hur den nya lagen som riktar sig mot politisk extremism kommer att tillämpas.

Den som ställs inför rätta är Andrej Piontkovskij, en välkänd politisk analytiker som ofta får sina kommentarer publicerade i ryska och utländska tidningar. Alltid med en väldigt kritisk ton mot president Vladimir Putin som han anser leder Ryssland i antidemokratisk riktning. Piontkovskij är också medlem i styrelsen för det liberala partiet Jabloko.

Försenad
Egentligen skulle rättegången ha inletts på tisdagen men ett nytt datum har utsatts till den 24 augusti. En orsak är att Piontkovskij just nu befinner sig i USA på arbete. Därifrån säger han att han inte tänker hålla sig undan utan att han kommer tillbaka till Ryssland men först i början av september.

Åklagarmyndigheten hävdar att två nya böcker av Piontkovskij innehåller vad de menar är extremistiska utsagor. Åtminstone två andra liberala skribenter är föremål för förundersökning med liknande anklagelser.

Gummiparagrafer
När lagen om extremism antogs för några år sedan hävdade kritiker att den består av gummiparagrafer som skulle göra det möjligt att jämställa all opposition med extremism. Rättegången mot Piontkovskij kan komma att visa hur domstolarna väljer att tolka lagen.

Piontkovskij själv säger till nyhetsbyrån Interfax att han tror att han i slutänden kommer att sättas i fängelse som en varning till alla politiska skribenter.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".