Riksdagen tjuvstartar med debatter

På torsdag tjuvstartar riksdagen. Det är ett nytt sätt arbeta som nu prövas med extra interpellationsdebatter fem torsdagar i rad innan riksdagen öppnas den 18 september.

Socialdemokraten Luciano Astudillo är först ut och vill veta vad justitieminister Beatrice Ask tycker om att Malmös mest brottsdrabbade område inte får kameraövervakas.

– Jag tycker att det är bra att man tar upp frågor som varit aktuella under sommaren, för Malmös del är det så att ett viktigt stråk där mycket av brotten sker. Där har Länsstyrelsen gett avslag för kameraövervakning, det tycker jag är väldigt illa så jag har ifrågasatt det och kommer att ha en debatt om det.

Nyordning
Riksdagens talman Per Westerberg säger att det här är en nyordning där riksdagsledamöterna nu ska kunna ställa aktuella frågor till ministrarna trots att det är en dryg månad kvar till riksdagen öppnas den 18 september.

Per Westerberg framhåller att det är viktigt att riksdagens kontrollmakt kan upprätthållas och att ministrarna får redogöra för sina frågor fem torsdagar framöver.

Musköbesked
Socialdemokraten Inger Jarl-Beck vill ha besked från försvarsminister Mikael Odenberg om vad som ska hända örlogsbasen Muskö utanför Stockholm.

– Folk som bor där ute på Muskö är intresserade av att få veta vad man tänker göra.

Är det viktigt att frågan kommer så här års innan riksdagen har öppnat?

– Det är inte viktigare att det kommer nu än att det kommer senare, det är bara det att jag förutsätter att ministern har mer tid att sätta sig in i och svara på frågan nu än om jag hade kommit mitt i budgetarbetet.

Enbart (s)
Första torsdagen är det enbart socialdemokrater som passar på att fråga. Och här verkar det inte vara något motstånd mot att bryta sommaruppehållet lite tidigare.

– Detta är ett sätt att faktiskt få en debatt under augusti månad också, det är viktigt, säger Luciano Astudillo.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".