Bagageproblem efter skärpt säkerhet

Allt mer bagage blir försenat vid flygresor. Problemet har ökat kraftigt, bland annat på grund av skärpta säkerhetskrav. Hittills i år har miljontals väskor runt om i Europa blivit försenade.

– Vi flög först till Prag, vi skulle byta flygplan där och flyga vidare till Köpenhamn. Och när vi kom till köpenhamn så hade vi inte vårt bagage med, det hade inte kommit med helt enkelt. Det var lite snopet att komma hem utan bagaget, alla personliga tillhörigheter och grejer man behöver, säger Jenniann Forss från Alvesta, som drabbades förra veckan.

På 1000 passagerare försvinner i genomsnitt 16 väskor. De återkommer visserligen oftast efter en viss tid, men det skapar ändå problem för dem som blir av med det.

– Vi hade ju ett tåg som vi skulle hinna med när vi kom till Kastrup, som skulle ta oss till Alvesta. Men det missade vi också.

Kraftig ökning
Problemet har ökat kraftigt i hela Europa. För SAS del rör det sig om 43 procent fler försenade bagage under årets andra kvartal, jämfört med samma period förra året.

Och det beror på att säkerheten på flygningarna skärpts, det säger Helena Thorsson som är informationschef vid SAS ground services i Sverige.

– Vi har fått ökade säkerhetskrav. Det innebär att man inte längre får ta med sig vätska in på planet, vilket i sin tur leder till att vi har en större mängd incheckat bagage.

Säkerhetskontrollerna har också skärpts för bagage som ska lastas om när en passagerare byter flyg.

– Där har man större krav på sig att röntga och säkerhetsgranska bagaget innan man skickar de vidare på connecting flight, säger Helena Thorsson.

Vilka flygplatser är det som drabbats hårdast?

– Det är framför allt de större flygplatserna, hubbarna som vi kallar dem. För SAS del är det framför allt Köpenhamn.

Från SAS sida uppmanas nu passagerare att märka sitt bagage ordentligt, både inuti och utanpå, med namn och adress. Och bolaget jobbar nu med att försöka lösa problemet.

– Det pågår en utredning nu och vi arbetar intensivt med att förbättra detta.

När tror ni att problemet är löst?

– Det är svårt att säga, men vi vill ju lösa det här så fort som möjligt, säger Helena Thorsson.

Kim Ohlsson, P3 Nyheter
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".