Nazistisk video chockar Ryssland

Ryssland chockas nu av en video där nazister, vad det förefaller, brutalt mördar två män av icke-ryskt ursprung.

Med ett hakkors som utsmyckning, och med hårdrockmusik dånande i bakgrunden skär nazister först huvudet av en man, och sedan skjuter de en annan, en av männen sägs komma från Tadzjikistan och den andra från Dagestan.

Efteråt gör nazisterna hitlerhälsning, och de framför också som sitt budskap att Ryssland måste rensas på alla människor från Centralasien och Kaukasus.

De kräver även att president Putin avgår och att en fängslad nazist friges.

Experter lutar åt att den är äkta
Videon har legat ute på internet och frågan har förstås uppkommit om den är äkta, men de flesta experter verkar luta åt att den är det.

Mördarna säger att de kommer från Rysslands Nationalsocialistiska parti, en hittills okänd rörelse, men det finns många små högerextremistiska grupper i Ryssland.

Videon har chockerat också något mer rumsrena ultranationalister, som tagit kraftfullt avstånd. De ser videon som en provokation som ska diskreditera också dem.

Jakt på förövare
Den ryska polisen har nu satt igång ett intensivt arbete för att hitta förövarna om det är verkliga mord som begåtts.

Polisen verkar nu också börja luta åt att det var högerextremister som natten till tisdagen sprängde tåget mellan Moskva och Sankt Petersburg då 60 personer skadades.

Tekniken sägs vara identisk med den som använts vid tidigare dåd av ultranationalister och helt olik den som till exempel tjetjenska separatister brukar använda.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".