Få landsting klarar mål för cancerprov

Bara fem av Sveriges landsting når målen för cellprovtagning som ska minska risken för livmoderhalscancer. Det visar siffror från Nationella registret för gynekologisk kontroll.

– Ja, det är ju lite tråkigt faktiskt, säger Pär Sparén, professor epidemiologi vid Karolinska Institutet.

– Vi hade inte väntat oss att det skulle vara så låga siffror, vi hade trott att man skulle komma högre i de flesta landsting, faktiskt.

Mål att testa 85 procent
EU och Världshälsoorganisationens mål är att 85 procent av kvinnorna ska testas. I Sverige är rikssnittet 78 procent. Vissa landsting som Dalarna och Gävleborg har en täckning på över 90 procent, medan andra landsting ligger betydligt lägre.

I Sverige erbjuds kvinnor mellan 23 och 60 år cellprovtagning.

Just nu sker en sammanställning av exakt hur landstingen organiserar sina cellprovtagningar. Därför vet man idag inte varför vissa landsting är bättre än andra. Men det finns vissa faktorer som påverkar hur många kvinnor som går på provtagning.

– Till exempel tar vissa landsting betalt för cellproverna. Vi vet att det minskar deltagandet.

Förbokade tider
Andra landsting har förbokade tider när man skickar ut kallelser och det vet man ökar deltagandet, medan andra landsting skickar ut kallelser, men kvinnorna får själva ringa och beställa tid och det minskar deltagandet.

Frågan är då om de landsting som har ett högt deltagande också har en lägre förekomst av livmoderhalscancer.

– Vi har inga sådana siffror ännu, men vi kommer att kunna göra de jämförelserna.

Varje år får 500 kvinnor beskedet att de har livmoderhalscancer och 160 kvinnor dör. Ekot har tidigare berättat att mer än hälften av dem som drabbas av cancer är de kvinnor som inte gått när de kallats till cellprovtagning.

– Det är ett jätteproblem. Det är ju där vi hittar en väldigt stor andel av cancerfallen. Om man kan få in de kvinnorna att bara ta ett gynekologiskt cellprov, och hitta eventuella förstadier, eller cancer, väldigt tidigt, så innebär ju det att man kommer att rädda liv.

Det faktum att de svenska landstingen inte når alla kvinnor, innebär det att kvinnor dör i onödan i livmoderhalscancer?

– Ja, det gör det definitivt. Det är 150 dödsfall varje år i Sverige och säkert skulle hälften av dem kunna undvikas om man fick alla kvinnor att ta ett cellprov.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".