Ökad konkurrens mellan nätspelsbolag

Konkurrensen ser ut att öka på marknaden för nätspel. Både internetspelstillverkaren Boss Media och spelbolaget Unibet redovisar på onsdagen betydligt sämre vinster det här halvåret jämfört med i fjol. Och aktiekurserna faller.

Det talas om saftiga vinstras, och för Boss Media har omsättningen stigit med två procent i år, men resultatet efter skatt har mer än halverats och aktien har backat rejält. Även för Unibet har resultatet sett betydligt mörkare ut i år.

– Vi var inte alls nöjda vid andra kvartalet. Framförallt har vi haft en svag marginal på vår sportbok under andra kvartalet, säger Petter Nylander vd för Unibet.

Inte så framgångsrikt
När Unibet på onsdagen presenterar sin halvårsrapport använder vd Petter Nylander i sitt internationella framförande ofta ordet ”successful”.

Men att resultatet för det andra kvartalet skulle vara framgångsrikt verkar inte aktiemarknaden hålla med om. Unibet har varit en kursraket och analytikernas förväntningar var höga. Men nettovinsten rasade närmare 70 procent jämfört med samma period förra året, från 76 miljoner kronor till 27 miljoner kronor.

En stor anledning är enligt Petter Nylander att Unibets viktigaste produkter, vadslagning på sport, poker och kasino har gett stor utdelning den senaste tiden.

– Favoriter har vunnit i större utsträckning än vi trodde under andra kvartalet, det är en del av vår bransch och det gör att vi har betalt ut mer vinster. Det ger glada kunder, men självfallet påverkar det våra marginaler.

Mer konkurrens
Framförallt är det konkurrensen som blir starkare. Och aktörerna på marknaden bara växer. En tydlig konkurrent är statliga Svenska Spels intågande på nätspelsmarknaden. Petter Nylander beskriver det som diskriminering.

– Om man ska sammanfatta det vi upplever i Sverige så upplever vi att vi är diskriminerade jämfört med Svenska spel. Det är ju staten som agerar snarare än Svenska spel. Vi ser att de får mycket större möjlighet att konkurrera med oss än de möjligheter vi har. Vi vill bli behandlade på samma sätt och vi vill vara med och skapa en modern svensk spelmarknad, säger Petter Nylander.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".