Elva procent av av landets majs- och risfält är översvämmade eller bortspolade.

Akut matbrist i Nordkorea

Översvämningarna i Nordkorea kan ha drabbat uppemot 300 000 människor och kommer att förvärra landets livsmedelsbrist. Det meddelar FN på onsdagen, och Nordkorea har bett omvärlden om hjälp.

Det är enorm förödelse där vattenmassorna dragit fram. FN-personal har besökt drabbade områden i Nordkorea, och bedömer nu att den mest omedelbara uppgiften är att dela ut mat.

Drivits på flykt
Matbristen, som var omfattande i landet redan innan monsunregnen drog i gång den 7 augusti, är nu akut.

En talesperson för FNs livsmedelsprogram säger att befolkningen i många samhällen har drivits på flykt och att hjälpen med livsmedel troligen också kommer att behövas på längre sikt.

Även det Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen har en delegation på plats i Nordkorea och deras bedömning är att översvämningarna är de värsta på ett decennium.

Drabbas regelbundet
Sex provinser är drabbade och värst är läget i landets östra delar Södra Hamgyong och Kangwon.

Nordkorea drabbas regelbundet av översvämningar och matbrist. Under 1990-talet dog hundratusentals människor i Nordkorea av svält.

Ofta slätar regimen över problemen i landet, men inte den här gången när man för ovanlighetens skull nu öppet ber om hjälp från omvärlden.

Översvämmade
Nordkorea, som redan innan den här katastrofen är beroende av internationellt bistånd för att kunna ge sina 23 miljoner invånare mat för dagen, varnar nu för att livsmedelsbristen kommer bli ännu värre.

En tiondel av landets majs och risfält är översvämmade eller bortspolade det meddelade landets jordbruksdepartement i dag och 300 000 människor uppges vara drabbade. 

Den statliga nyhetsbyrån KCNA rapporterade i början av veckan att hundratals människor har omkommit eller saknas och att över 30 000 hus har skadats eller förstörts.

Niklas Forsberg
niklas.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".