Europa måste anpassa sig efter nya klimatförhållanden

Det är utvecklingsländerna som kommer att drabbas värst av klimatförändringarna i form av torka och översvämningar, men även i rika länder i Europa, Nordamerika och Australien krävs anpassnings-åtgärder. Halva Nederländerna ligger under havsnivån, och stigande havsnivåer och ökad nederbörd är en stor utmaning för samhället.

Det säger Renske Peters vid det nederländska ministeriet för transport och vattenhushållning där det redan finns utarbetade handlingsplaner

– Det handlar inte bara om att höja vallarna mot havet, man kan skapa dubbla vallar och flytta vallar inåt landet för att tillåta floderna att bli bredare och få mer utrymme, säger Renske Peters.

Ändra attityder
Naturen ska i ökad utsträckning ta hand om vattnet. I Europa har man i stor utsträckning rätat ut floder och det förvärrar situationen vid översvämningar. 

– Återskapa istället våtmarker intill flodbäddarna, som absorberar vattnet, säger Peter Gammeltoft vid EU-kommissionen.

Översvämningar har i år förekommit både i Sverige och i Storbritannien. Men Peter Gammeltoft påpekar att det också kommer att bli vattenbrist i Europa, både på grund av ökad efterfrågan och på grund av ett varmare klimat.  

– Det måste vara slut på att betrakta vatten som en mer eller mindre gratis resurs, säger han.

Riskhanteringsplaner
– Det går att spara minst 20 procent av vattenförbrukningen i Europa med enkla åtgärder, säger Peter Gammeltoft.   

Vattenfrågan har nu blivit också en klimatfråga, byggande och landskapsplanering måste ta hänsyn till detta. Det finns nu fungerande vattendirektiv och översvämningsdirektiv inom EU. 

– Europas länder måste nu utarbeta riskhanteringsplaner, säger Renske Peters.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".