Landsting vill minska sjukskrivningarna

Landstingens högsta chefer satsar mer på hur sjukskrivningarna ska hanteras i vården. Det visar en rapport som lämnades till regeringen på onsdagen.

Hur vården ska hantera sjukskrivningarna har främst varit en fråga för vårdens personal och för läkarna, men hösten 2005 beslöt den socialdemokratiska regeringen att i tre år betala stimulanspengar på ungefär en miljard per år till de landsting som lyckades sänka sjukfrånvaron bland sina innevånare.

Verkar hända mycket
Professor Kristina Alexanderson vid Karolinska institutet har lett utvärderingen, där chefer i landstingen har intervjuats, säger att landstingens högsta chefer nu har börjat arbeta för att få ner sjukskrivningarna.

– Miljardsatsningen är ett sätt att försöka öka den möjligheten. Det verkar hända mycket i organisationerna. Många chefer, speciellt på högsta nivå, har prioriterat den här frågan på ett helt annat sätt än tidigare, säger Kristina Alexandersson.

Många chefer i landstingen är osäkra på vad de ska styra. De rapporterar svårigheter i samverkan med Försäkringskassan och att det saknas rehabilitering att erbjuda sjukskrivna.

Att styra läkarna tycker de flesta chefer också är svårt.

Kliniskt verksamma
En chef skriver: Hur leder man en yrkeskår som har en viss frihetsgrad att fatta enskilda medicinska beslut, som jag som vårdgivare inte kan sätta mig över?

– Väldigt många chefer på verksamhetsnivå är också kliniskt verksamma som läkare. Man är ofta inte chef på heltid och det är inte enkelt att gå mellan rollerna, säger professor Kristina Alexanderson vid Karolinska institutet.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".