Arla höjer ersättningen till mjölkbönderna.

Mjölkbönder får högre ersättning av Arla

Uppdaterad 17:45
Den dansk-svenska mejerijätten Arla har för andra gången på en vecka höjt ersättningen till bönderna. Orsaken är en ökad efterfrågan, som lett till konkurrens om mjölkleverantörerna.

Samuel Wåhlin har en gård utanför Bratteborg i Småland med 70 mjölkkor.

– Att priset har varit för lågt har varit ett ständigt diskussionsämne bland bönderna en längre tid. Man har sagt att kommer det ingen höjning så lägger jag av. Vi som har satsat tycker att det känns som hand i handske, säger Samuel Wåhlin.

Arla har varit pressat att höja?

– Det har det nog varit, ja.

Efter flera år av sjunkande betalning, har priset som Arla betalar bönderna ökat nästan 30 öre kilot på en vecka till strax under 2.90.

Hotat lämna
Höjningarna kommer efter en turbulent tid då en del lantbrukare till och med hotat lämna föreningen.

Flera danska bönder har redan börjat sälja sin mjölk i Tyskland istället. Många väljer också att lägga ner.

Samuel Wåhlin menar därför att höjningen är nödvändig, men kommer sent.

– Man vet inte om en del hade hållit på längre. Det är tragiskt att så många hoppat av om ett högre pris hade motiverat dem att kunna fortsätta.

Torka minskar mängden
Bakom höjningen ligger en ökad efterfrågan på världsmarknaden, samtidigt som torka minskat tillgången.

Det har ökat konkurrensen om den mjölk som finns och drivit upp priserna.

Arla har fått in allt mindre mjölk de senaste åren, men hoppas nu att bättre betalning ska hålla kvar medlemmarna, säger kommunikationschefen Tobias Wåhlén.

– Vi ser att det finns en stor efterfrågan på mjölk. Vi vill säkerställa att det finns mjölkråvara så att vi kan leverera till butiker och konsumenter, säger Wåhlén.

Men ni har varit tvungna att höja?

– Ja, det kan man säga. Vi vill skicka en tydlig signal om att det går att det lönar sig att producera och sälja det till Arla, säger kommunikationschefen Tobias Wåhlén på Arla.

För bönderna innebär bättre betalning och ökad konkurrens om mjölken plötsligt en helt ny situation, för Samuel Wåhlin i Bratteborg en lite ovanlig känsla.

– Ja, det känns ju väldigt onormalt, höll jag på att säga. Det har juv arit att det har varit överskott innan och funnit för mycket, och man ju gjort pulver. Så det här känns ju väldigt nytt.

Är det här lite upprättelse på något vis?

Ja, faktiskt, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".