Transport av kärnbränsle skjuts upp

Den svenska transporten av kärnbränsle till Sellafield i England kommer inte att genomföras som planerat i höst. Transporten skjuts upp på obestämd tid eftersom brittiska myndigheter anser att det finns för många frågetecken kring transporten.

Transporten från Sverige till Sellafield var tänkt att genomföras i slutet av augusti. 4,8 ton kärnbränsle från en nedlagd forskningsreaktor, som drivits av Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm skulle skickas med båt för upparbetning i Sellafield.

Men enligt ett meddelande som skickats från den brittiska myndigheten EA som ansvarar för regleringen av transporter av radioaktivt avfall över gränserna till England och Wales, så kan det svenska avfallet inte tas emot nu.

En talesman för EA, Enviroment Agency, säger till Ekot att man först måste överväga en rad faktorer innan en transport kan bli aktuell, det handlar bland annat om säkerhetsfrågor.

Sellafield kan nämligen inte godkännas som mottagare av avfallet just nu eftersom deras plan för hur avfallet ska hanteras inte är komplett. Mer exakt vilka frågor det handlar om vill EA inte säga.

På Statens Strålskyddsinstitut har man informerats om förseningen och säger att man inte kan göra så mycket just nu- bollen ligger hos britterna.

Men Erik Welleman på SSI säger till Ekot att han respekterar de brittiska myndigheternas beslut, eftersom man inte vill skicka kärnbränsle om inte säkerheten är garanterad. Han säger att man nu bara kan avvakta och invänta de brittiska myndigheternas beslut.

Johan-Mathias Sommarström, London
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".