Politisk oenighet om filmcensur

Hösten är på väg vilket betyder flera biopremiärer. Så blir det även i år och som vanligt har statens biografbyrå förhandsgranskat alla filmer innan de går upp på biograferna.

Men den här modellen med censur av film är något som både folkpartiet och moderaterna länge har krävt ska avskaffas. Ändå finns det inga tecken på att filmcensuren är på väg att försvinna.

Grundades 1911
Filmen 28 veckor senare, om ett hotande dödligt virus, är en av höstens filmpremiärer. Filmen har liksom alla andra granskats av censorerna på statens biografbyrå. De bestämmer åldersgränsen men kan också klippa bort väldigt grova våldsscener, även om det nästan aldrig händer.

Statens biografbyrå grundades 1911 och är inte bara världens äldsta statliga filmcensur utan också otidsenlig och borde avskaffas, inte minst av yttrandefrihetsskäl, det tycker såväl moderaterna som folkpartiet.

Men trots regeringsmakten är ingen förändring i sikte. Så sent som i höstas avslogs en moderat motion om det. Folkpartisten Cecilia Wikström är vice ordförande i riksdagens kulturutskott.

– Från folkpartiets sida så har vi ju länge hävdat att förhandsgranskningen för film för vuxna är en anomali i vår tid när man kan titta på filmer via nätet, och tanka hem oberoende av våld eller tidpunkt på dygnet och allt annat, nästan vilka filmer som helst, säger hon.

Vill ha kvar censuren
Men så orimlig tycker inte kristdemokraterna att lagstiftningen är, som därmed stoppar ett avskaffande. För även om kristdemokraten Gunilla Tjernberg som är suppleant i kulturutskottet ser ett behov av en förändring av lagstiftningen så kan hon inte tänka sig att censuren avskaffas.

– Vi är tveksamma till det och tror att det finns ett stöd för föräldrar inte minst när det gäller olika typer av film, säger hon.

Vill avskaffa
Men även direktören för statens biografbyrå, Gunnel Arrbäck vill avskaffa sin egen censur, och är förundrad över politikernas ointresse att reformera en snart 100 år gammal lag.

– En konsekvens är att vi får ständiga definitionsproblem, därför att det hela tiden dyker upp nya fenomen som vi har svårighet att definiera i förhållande till den gamla lagen, säger Gunnel Arrbäck.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".