Luften kan gå ur fastighetsmarknaden

Fastighetsmarknaden har sett sina glansdagar. Nu stiger räntan och kreditgivarna kan bli mer restriktiva i sin utlåning till fastighetsinvesteringar.

Stellan Lundström, är professor i fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, tror att en nedgång väntar den kommersiella fastighetsmarknaden.

– När man har den här väldigt osannolika kombinationen av väldigt god tillväxt och mycket låga räntor, då blir det nästa riskfritt att investera i fastigheter och det är den perioden vi har sett ungefär tio år tillbaks.

– Men jag bedömer att vi närmar oss den punkten nu, kanske nästa eller nästkommande år att vi har nått en topp på det här, säger han.

Slår nya rekord
Fastighetsbolag och fastighetsfonder hör till förlorarna på börsen sedan räntan blivit högre och avkastningen på investeringar fallit.

Ändå fortsätter aktiviteten på den kommersiella fastighetsmarknaden att slå nya rekord. Marie Bucht är vd på konsultföretaget Newsec Advice och har inte märkt någon avmattning, åtminstone inte än.

– Det är ett rekordår på fastighetsmarknaden 2007 och de utländska investerarna står alltså för 70 procent av volymen hittills i år, jämförbar period förra året så var det 43 procent. De internationella investerarna är verkligen aktiva, säger hon.

Inga tecken
Börs-och kreditoron kan komma att slå även mot den svenska fastighetsmarknaden, men än så länge märks inga sådana tecken. Marie Bucht väntar sig fortsatt höga volymer i höst.

Däremot har kreditoron fått som konsekvens att banker ställer högre krav vid utlåning till riskabla affärsprojekt med hög belåning. Men samtidigt som företag som investerar i fastigheter med hög belåning får det tuffare, investerar allt fler internationella pensionsförvaltare kapital på den nordiska fastighetsmarknaden. De har befintliga pengar och kan därför nöja sig med något lägre avkastning.

Ser inga risker
Fastighetsbranschen är den bransch som bankerna lånar ut allra mest pengar till. Kenneth Berg är chef för kredit och operativa risker på Finansinspektionen.

– Skulle priserna gå ned väldigt kraftigt och det skulle bli stora vakanser, så är det klart att det får en påverkan när det gäller förmågan att betala sina lån, och det är klart at det kan bli ökade problem, men vi bedömer inte att det finns stora risker, säger han.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".