Ungas inflytande minskar

Det blir svårare för unga att göra sig hörda. Kommunerna har skurit ner på både de ungdomspolitiska programmen och de möjligheter unga har att komma till tals.

Dessutom är unga i Sverige underrepresenterade vad det gäller politiska uppdrag och i partier, organisationer och föreningar.

Många vill påverka
Samtidigt är det många som vill påverka. Det visar ungdomsstyrelsens rapport ”ung idag”, som presenteras för regeringen på torsdagen.

– Jag har gått med i någon protestmarsch angående Irakkriget.

– Jag har skrivit på protestlista för djurens rätt.

Så säger Karin Regnell och Ebba Ekstrand. De tillhör alla de som gjort något politiskt under de senaste 12 månaderna. Sammanlagt gäller det två tredjedelar av personer mellan 16-24.

Många bryr sig
Rapporten slår fast att många unga bryr sig. Ytterligare ett exempel på det är att det var bland unga, främst kvinnor mellan 22 och 24, som valdeltagandet ökade mest om jämför mellan valen 2002 och 2006.

Det här visar att det är en myt att unga är oengagerade, säger Inger Ashing på ungdomsstyrelsen.

– Unga människor idag är politiskt intresserade, politiskt engagerade och vill därför uttrycka det på olika sätt, säger hon.

Underrepresenterade
Men allt färre kommuner har forum för ungas politiska engagemang. Och unga är underrepresenterade i samhället, både när det gäller politiska uppdrag, i organisationer och i föreningar, visar rapporten.

Samtidigt är det fler än tidigare som vill ha ett förtroendeuppdrag. Och känslan av att det är svårt att föra fram sina idéer håller Ebba Ekstrand med om:

– Det är väl komplicerat, det kan vara ganska svårt att hitta och hur man ska gå med, säger hon.

Tona Ishaq, P3 Nyheter
tona.ishaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".