Sydafrikas regering stäms för hiv-strategi

Sydafrikanska aktivister tänker stämma Sydafrikas regering för den hiv-strategi som den för, och för att man avskedat vice hälsoministern.

Aktivisterna vill att domstolen ska tvinga hälsodepartementet att låta vårdinrättningar i hela landet behandla hiv-smittade mammor och barn med läkemedel.

Hittills har bara Västra Kapprovinsen fått tillstånd att införa en sådan behandling och regeringen förordar generellt inte behandling med läkemedel mot hiv/aids.

Aktivisterna vill också att vice hälsoministern Nozizwe Madlala-Routledge ska återfå sitt jobb eftersom han har varit en viktig person i kampen mot hiv/aids.

President Thabo Mbeki håller själv hårt på den kritiserade hälsoministern Manto Tshabalala-Msimang. Hon kallas ofta ”Fru Rödbeta” för att hon rekommenderat att hiv/aids behandlas med citron, rödbeta och afrikansk potatis.

Sydafrika är ett av världens mest aidsdrabbade länder där en av nio är hivsmittad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".