Många Elvis-fans samlas vid Graceland för att minnas Kungen.

30 år sedan kungen av rock ’n’ roll dog

På torsdagen är det 30 år sedan Elvis Presley dog. Ändå är han fortfarande en mångmiljonindustri och toppar försäljningslistorna. Minnesdagen av Elvis död uppmärksammats naturligvis inte minst i USA, i Graceland i Memphis, som var hans hem under många år.

Elvis var kungen av rock ’n’ roll. Och han är fortfarande kungen för många. Ungefär 50 000 personer samlades på Graceland för att tillsammans minnas honom och vaka in årsdagen av hans död.

Vallfärd till Graceland
Varje år så hålls en särskild Elvisvecka på Graceland den här tiden på året. Något som lockar tusentals, ja tiotusentals människor. Men i år, på 30-årsdagen av hans död, så är de fler än någonsin.

Elvis har sålt ungefär en miljard skivor. Hittills, för det säljs fortfarande Elvisskivor.

Lockar nya beundrare
Hans före detta fru Priscilla Presley, som är delägare i Graceland, berättade för CNN att Elvis beundrarskara bara växer i USA.

– De senaste åren har han fått många unga fans. Vi har nu barn som är sex-sju-åtta-nio år, ja tonåringar, som upptäcker Elvis idag. Så han hade utan tvivel något som människor kan känna igen sig i, säger Priscilla Presley.

Under själva årsdagen idag så kommer det att hållas en minnesgudstjänst och i kväll håller Kungen själv konsert. Det är en minneskonsert där Elvis själv deltar på storbild, samtidigt som flera av de musiker han jobbade med finns med live på scenen för att ackompanjerar honom i några av alla klassiker.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".