Månadskostnaden kan bli svår att överblicka för den som köper loss sin hyresrätt.

Ombildning av hyresrätt kan bli dyrköpt

Hyresgästföreningen varnar för att köpa loss sin hyresrätt från kommunala bostadsbolag. Det kan bli dyrare än man tänkt sig. Minst två tredjedelar av de boende ska rösta ja vid köpestämman.

Men den sista tredjedelen ska ju också köpas, säger Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.

– Kalkylen man gör bygger ju oftast på att man får ett pris på ett antal tusen kronor per kvadratmeter, summerar det med egna kvadratmeter man bor på, kommer fram till en summa och glömmer bort den senare tredjedelen som man också måste köpa, säger han.

611 vill köpa
Den här osäkerheten, kan vara en förklaring till att det bara är 611 boende på Järvafältet i norra Stockholm som ansökt om att få köpa loss sin kommunala bostad. Detta av drygt 23 000 totalt i Stockholm som vill köpa.

Ett annat skäl till varför så få, på Järvafältet är intresserade av att köpa sin lägenhet, tror Hyresgästföreningen kan vara, den dåliga standarden på husen.

Miljonprogrammet
Husen är från miljonprogrammet, och snart 40 år gamla. Att sanera, blir den första uppgiften för den nya bostadsrättsföreningen som köpt huset av kommunen. Men det betyder också att månadskostnaden kan bli svår att överblicka.

– När man går in och renoverar, stamrenoverar, stambyter, fasader. Det kostar väldigt mycket pengar och det är det som jag tror att många människor har börjat att fundera på i miljonprogramsområdet till exempel, säger han.

Stockholms stad, har liksom Hyresgästföreningen ett informationskontor I Rinkeby på Järvafältet. Här har det varit rena propagandakriget; för och emot att köpa loss och bilda bostadsrätt.

En tredjedel vill göra klipp
I den här debatten, pekar Hyresgästföreningen gärna på att de som är mest aktiva i ett hus för ombildning, också är de som flyttar snabbast

– Det finns ett antal människor som ser möjligheten att göra ett snabbt klipp, köp- sälj och försvinn till annan typ av boende. vi vet ju sedan förra ombildningsrundan att ungefär en tredjedel flyttade inom ett år, och den här tredjedelen ser bara det ekonomiska och ingenting anat, säger Terje Gunnarsson, Hyresgästföreningen i Stockholm.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".