Hugo Chávez vill stärka presidentmakten

Venezuelas president Hugo Chávez vill att grundlagen ska ändras så att samma person ska kunna sitta som president hur många perioder som helst.

Det handlar inte om maktkoncentration, säger Chávez, utan om en ny era i socialismen.

– Det är nödvändigt att ta nya steg, vi är på väg mot en ny era, mot socialismen, säger president Hugo Chávez i parlamentet.

Koncentrera makt
Hugo Chávez föreslår att presidenten ska kunna väljas om hur många gånger som helst, och att perioden man väljs på ska förlängas från sex år till sju.

Kritikerna ser detta som ett sätt att koncentrera all makt kring en person och misstänker att Chávez tänker styra Venezuela livet ut, Chávez själv säger att det blir en möjlighet för folket att avgöra om de vill ha kvar samme ledare en period till.

Chávez har en stark och populär ställning i Venezuela, säger statsvetaren och latinamerikaforskaren Rickard Lalander.

– Det finns en kraftig kultstatus kring Chávez som person, att det är Chávez och ingen annan som är symbolen för det nya Venezuela och hoppet, säger han.

Ingen dialog
Samtidigt som Chávez väckt ett hopp hos de grupper som tidigare varit marginaliserade har samhället polariserats under hans styre, hat mellan samhällsgrupper och känslorna av vi mot dem har ökat. Någon dialog med oppositionen förs inte, istället talar Chávez om folkets makt och värnar sin egen position som landets ledare.

– Det här är ett av de främsta särdragen ur hos ett populistiskt ledarskap det vill säga framförallt den här direktkontakten, ledare, massor, säger Rickard Lalander.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".