Säpo: Hotbilden mot Sd har ökat

Säkerhetspolisen hjälper den vanliga polisen att undersöka ett överfall i Bromma i västra Stockholm i går. Enligt Martin Kinnunen, som är ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, band tre män hans sambo och hotade henne med kniv.

– Hon fick lindriga fysiska skador, det värsta är ju chocken och rädslan och oron.

Vad tror du ligger bakom?

– Det måste vara några psykopater på den extrema vänsterkanten, säger Martin Kinnunen.

Stockholmspolisen vill inte spekulera i om det verkligen var politiska motiv bakom händelsen. Men att Sverigedemokraterna är den populäraste måltavlan för militanta vänsterextremister stämmer, säger Karin Lönnheden, som är chefsanalytiker på säkerhetspolisens författningsskydd.

– Det som är lite speciellt när det gäller hotbilden mot Sverigedemokraterna är de är oftare än andra partier utsatta av grupper inom den militanta vänsterextrema miljön. Det som vi brukar kalla den autonoma miljön.

Hur vet man det?

– Det är ju så att författningsskyddet på säkerhetspolisen, vi har ju till uppgift att följa grupper inom vänsterextrema och högerextrema miljöer som är beredda att använda våld för att få igenom sina politiska syften

– Därför så har vi kunnat se att både under valrörelsen 2006, men även efter valet så finns det en betydligt större hotbild från den autonoma miljön mot Sverigedemokraterna än vad det finns mot övriga partier.

Ovanligt
Det är ovanligt att politiker utsätts för våld, men hot är vanligare. Enligt en statlig utredning från förra året upplever varannan politiker i riksdagen, kommuner eller landsting att han eller hon har blivit hotad. Det gäller alltså alla politiker oavsett partifärg.

Högerextremister pekas oftare än vänsterextremister ut som ansvariga för angreppen.

Saknas statistik
Många politikerna upplever själva att hoten mot dem ökat med åren, men det finns ingen statistik som bevisar det. Inte heller Karin Lönnheden vill påstå att hoten mot politikerna ökar.

– Jag vill inte spekulera om vad vi tror eller inte. Jag kan bara säga att det här är något som vi tar på största allvar oavsett om det sker en ökning eller inte, säger hon.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se
Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".