Psykisk ohälsa stort problem bland unga kvinnor

Över sex procent av alla tjejer mellan 20 och 24 år äter antidepressiva läkemedel. Det skriver ungdomsstyrelsen i rapporten ”Ung idag”, som pekar på att det är just unga kvinnor som mår sämst.

– Vi har förstått att det är en stor andel unga som använder den här typen av läkemedel och att det är något man verkligen behöver titta på, säger Inger Ashing som ansvarar för rapporten.

– De är ju fler än man önskar, och framförallt är det en stor andel unga kvinnor som gör det.

Det finns flera oroväckande tecken på att unga mår riktigt dåligt idag. Bland annat att antalet självmordsförsök som sjunker bland befolkningen i helhet, inte gör det bland unga, där är det dessutom dubbelt så vanligt att kvinnor försöker ta livet av sig.

Ungdomsstyrelsen har för första gången också kollat hur många som äter medicin för att de mår dåligt. Där blev resultatet det är över sex procent av kvinnorna mellan 20 och 24 år som går på antidepressiva. Det är dubbelt så många som bland män i samma ålder.

Lisa, som egentligen heter något annat, är en av dem.

– Jag äter flera olika sorters antidepressiva, men ingen har hjälpt, säger Lisa.

Hon är kritisk till att det är så många unga som får antidepressiva utskrivet, som det enda försöket att lösa ungas problem.

– Det är fel väg att gå, jag tror inte att det antidepressiva medel man ska ta i första hand.

Även Socialstyrelsen har reagerat på framförallt unga kvinnors allt sämre psykiska hälsa. Att många berättar om ångest och oro.

Inger Ashing tänker definitivt ta upp det här när rapporten presenteras för regeringen på torsdagen.

– Vi ser ju att när det gäller självrapporterad hälsa så är det många kvinnor som rapporterar ohälsa, det är någonting som vi lyfter fram, säger Inger Ashing.

Tona Ishaq
tona.ishaq@sr.se
i samarbete med SR Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".