Grekland utlyser nyval

Greklands president kommer under fredagen att utlysa nyval. Valet skulle egentligen ha hållits i mars nästa år, men tidigareläggs nu till den 16 september. Det är följden av att regeringen utsatts för hård press efter en rad skandaler.

Det är inte bara den grekiska tv-kanalen ERT som har spekulerat om ett tidigarelagt val. Flera ministrar i den konservativa regeringen har de senaste dagarna flaggat för nyval i september. Det ordinarie valet skulle ha hållits i mars nästa år, men en rad politiska och ekonomiska skandaler, och stora problem i samband med de många anlagda skogsbränderna i sommar, har satt regeringen under press. 

Ekonomiska problem
Det konservativa partiet Nea Dimokratia kom till makten 2004 efter en lång period av socialistiskt styre, och man har försökt få bukt med Greklands ekonomiska problem.

Men reformerna har tagit tid och den senaste tidens skandaler har gjort att man har tappat kraftigt i popularitet.

Nu skiljer det bara en dryg procent i opinionsmätningarna mellan premiärminister Karamanlis parti Nea Dimokratia och socialistpartiet Pasok. Valet som väntas utlysas imorgon, efter att premiärministern talat med presidenten imorgon, fredag, ser ut att bli en mycket jämn kamp mellan partierna.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".