Vaktbolag vill att väktare visar sjukintyg

Två av de tre största bevakningsföretagen i Sverige vill att de som söker jobb hos dem ska redovisa ett intyg från Försäkringskassan som visar hur mycket de varit sjukskrivna de senaste åren.

Enligt bevakningsföretagen själva är det för att se att de sökande klarar av de fysiska påfrestningar som yrket innebär. Ronny Fredriksson är personalchef på Securitas.

– Securitas ber om att det uppvisas ett intyg, sedan är det upp till var och en fritt att avgöra om man vill visa upp det eller inte. Och det är en bit av många saker som man gör på Securitas vid rekrytering av nyanställd personal, säger han. 

Ogillas av facket
Det är inte bara Securitas som har det här förfarandet. Även Sveriges tredje största bevakningsföretag Svensk bevakningstjänst och några mindre bevakningsföretag har som policy att intyg från Försäkringskassan (037-intyg som visar sjukfrånvaron) skall skickas in med ansökningshandlingarna eller tas med vid intervjun. Men det här är inget som facket gillar.

Per Winberg är förbundsordförande för Svenska Transportarbetareförbundet, och han sitter även i styrelsen på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd. Han är kritisk till att bevakningsföretagen gör så här.

Kommer fram ändå
– Jag tycker inte att det känns som ett korrekt beteende. Det känns både otidsenligt, osunt och framför allt integritetskränkande. I en anställningsintervju som är seriös, så kommer man få fram relevanta uppgifter ändå för vad jobbet kräver och vad de arbetssökande har för förutsättningar. 

Arbetsgivarna själva får inte begära ut uppgifterna från Försäkringskassan eftersom de uppgifterna skyddas av sekretess. Men som enskild person kan man själv begära ut uppgifterna och lämna över till en potentiell arbetsgivare. Men just nu pågår en statlig utredning om just integriteten i arbetslivet och den kommer att vara klar nästa år. Utredningen ska bland ligga till grund för lagreglering om vad arbetsgivare får lov att kontrollera när någon söker jobb hos dem. 

Robert Lindberg
robert.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".