Strålning försämrar barns studieresultat

Det radioaktiva nedfallet i Sverige efter Tjernobylolyckan 1986 har försämrat studieresultatet för de barn som då var foster i de mest drabbade områdena, Gävle och Sundsvall. Det sägs i en statistisk analys av tre ekonomer från Stockholms universitet och Columbiauniversitetet i New York.

Studien har ännu inte publicerats i någon naturvetenskaplig tidskrift men Statens strålskyddsinstitut, SIS, ser resultatet så intressant att de kommer att gå vidare med den.  

– Vi kommer att följa upp det hela, särskilt om det kommer en publikation som vi kan läsa och granska ordentligt, säger Leif Moberg, som är forskningschef på Statens strålskyddsinstitut.

4 procents mindre chans
Forskarna bakom studien har granskat studieresultaten i årskurs 9 för alla svenskar som är födda mellan 1983 och 1988. Det innebär omkring 560 000 personer. Och resultatet visar att de som ännu var foster vid Tjernobylolyckan och vars mamma var bosatt i de områden som drabbades värst av det radioaktiva avfallet, hade 4 procents mindre chans att bli godkända i kärnämnena i skolan.

Lena Edlund är professor i ekonomi vid Columbiauniversitetet i New York och en av forskarna bakom studien.  

– Vi har funnit att de som troligtvis var i fosterstadiet, 8-25 veckor, vid Tjernobylolyckan och föddes i områdena som var mest drabbade av Tjernobyl och radioaktivt utfall klarade sig sämre i årskurs 9. 

Avgörande utvecklingsfas
Enligt Lena Edlund har sambandet att göra med att dessa barns hjärnor befann sig i en avgörande utvecklingsfas då deras mammor blev utsatta för den radioaktiva strålningen. Det är ett samband som man också kunnat se på japanska barn efter atombomberna under andra världskriget. Men där var strålningen mycket högre än den som svenskarna utsattes för, så den här studien visar enligt forskarna att även små stråldoser påverkar människan.  

Studien är ännu inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift och resultatet har ifrågasatts, bland annat för att sambanden inte bevisas genom experiment.

– Det kräver en mer grundlig, naturvetenskaplig granskning där man tittar hur stora stråldoserna, hur de ser ut bland de studerade barnen och så vidare, och ser sedan kopplingen till effekten.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".