Färre studenter lånar pengar från CSN

Det är inte längre lika vanligt att studenter lånar pengar av centrala studiestödsnämnden, CSN. Många nöjer sig istället med studiebidraget på ungefär 2 600 kronor i månaden.

En av dem som låter bli att låna är Margarita Palmqvist, som pluggar i Växjö.

– Det är väl skönt att slippa lånet. Mina föräldrar är ganska emot det också. Jag tar hellre emot pengar av dem än att låna och bli skyldig pengar för resten av livet, säger Margarita.

Margarita har alltså valt att inte låna pengar av CSN och därför får hon bara studiebidrag varje månad på 2600 kr, och de räcker inte långt.

– Nej, det gör det inte, det betalar hyran ungefär. Sedan ger min mamma mig ungefär 3 000 kronor i månaden.

25 procent tar inte lån
Fler och fler studenter gör som Margarita. Under 2000-talet har antalet som väljer att inte ta studielån stadigt ökat. 2001 var det ungefär 15 procent, förra året 25 procent, enligt CSN.

– Det är ju en ganska stark trend, säger Magnus Forss, presschef på CSN.

Han tror att det beror på att CSN ändrat reglerna för återbetalning av lånet. Tidigare betalade man fyra procent av lönen, oavsett hur stort lånet var.

Sedan sommaren 2001 betalar man istället tillbaka beroende på hur mycket lån man har. Ju större lån, desto mer att betala i månaden.

– Jag tror att man funderar lite extra nu jämfört med tidigare. Det är ju sunt att man funderar över om man behöver ett lån eller inte, säger Magnus Forss.

CSN ska i höst titta närmare på vilka som väljer att inte ta lån och varför. Redan nu tror dom att fler jobbar mer, eftersom att nya regler gör det möjligt att ha högre inkomst per år.

Jobb får inte ta överhanden
Men det är inte alltid bra att jobba, säger John Schöld som är ordförande på studentkåren i Växjö.

– Det är klart att det är ett alternativ. Men det är viktigt att det blir ett komplement till studierna, och inte tar överhanden.

Margarita Palmqvist har ju valt att inte ta lån. Hon har pluggat ett år på Växjö universitet och bott i ett korridorsrum. Men nu är det flytt.

– Jag ska flytta till en ny lägenhet nästa vecka.

Men nya lägenheten är dyrare, och nu måste hon jobba extra.

– Det vore jätteskönt att slippa jobba och kunna koncentrera sig på studierna, men måste jag så måste jag.

Allt för att slippa låna pengar?

– Precis. Man gör det man kan, säger Margarita Palmqvist.

Kim Ohlsson, P3 Nyheter
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".