Ska minska med 1,3 miljoner bilar om dagen.

Bilförbud ska rensa luften i Peking

Kina förbjuder över en miljon bilar att köra i Peking under fyra dagar. Det görs i ett försök att förbättra den dåliga luften i Peking, som är ett stort problem inför OS, som inleds om ett år.

Under lördag och på söndag tillåts bara bilar med nummerplåtar som slutar med ojämna siffror att köra i Peking. Den som bryter mot förbudet, får böta motsvarande 100 kronor.

På Pekings överfulla vägar trängs vanligtvis tre miljoner bilar, och varje dag tillkommer dessutom 1 200 nya bilar, eftersom kineserna fått det bättre och de som kan vill ha en egen bil.

Ser inte bra ut
Det har lett till att Peking är en av städerna med sämst luft i världen. Det bådar illa inför OS.

När nedräkningen inför spelen inleddes med pompa och ståt i förra veckan, var smoggen så tät att sikten var begränsad till ett par hundra meter.

Internationella Olympiska Kommittén varnade då för att vissa sportevenemang till och med kunde komma att skjutas upp, om man bedömde att luften var alltför dålig.

Flera OS-team planerar att anlända så sent som möjligt till OS, för att inte förstöra sina möjligheter till topprestationer på grund av föroreningarna.

Mätningar på 27 platser
Under de kommande fyra dagarna ska luften mätas på 27 olika platser i Peking, och om testet att plocka bort 1,3 miljoner bilar om dagen slår väl ut, planeras någon liknande åtgärd inför och under OS.

Men det innebär enorma problem för Peking att tackla, för under OS-veckorna väntas samtidigt en halv miljon människor till staden, och både tävlande och besökare måste på nåt sätt kunna ta sig runt i det jättelika Peking. Hur det hela ska lösas återstår att se.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".