Ung vänster kan inte visa medlemsantal

Vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung vänster, kan fortfarande efter två år inte redovisa hur många medlemmar förbundet har. Hösten 2005 frystes bidragen från statliga Ungdomsstyrelsen, eftersom det var oklart hur många medlemmar ung vänster hade.

Förbundssekreterare Ida Regin vet alltså inte hur stort förbundet är.

– Vi vill inte ge någon uppskattning av hur många medlemmar vi har förrän vi är helt klara med vårt nya medlemshanteringssystem.

Skulle ni i dagsläget kunna styrka hur många medlemmar ni har?

– Jag vet inte, säger Ida Regin.

I slutet av 2004 beviljades ung vänster 4,1 miljoner kronor i ekonomiskt stöd från statliga Ungdomsstyrelsen, efter att organisationen uppgivit att man hade över 14 000 medlemmar i 256 lokalavdelningar runt om i Sverige.

Pengarna innebar att förbundet fick mest pengar av alla dom politiska ungdomsförbunden det året.

Men Ungdomsstyrelsen misstänkte att siffrorna inte stämde, och polisanmälde Ung vänster.

Utbetalningen av pengarna frystes, och sen dess har myndigheten inte gett några nya bidrag.

Polisutredning dröjer
Polisen har inte arbetat färdigt med polisutredningen, och inte heller Ung vänster har under de här två åren kunnat fastställa hur många medlemmar de faktiskt har. Det kan dröja till nästa år innan medlemssiffrorna blir klara, säger Ida Regin.

– Det vi håller på med är en omläggning av alla rutiner över hela landet. Eftersom vi inte har några pengar att satsa på det, så har vi ingen personal som kan jobba med det. Vi kan inte ha utbildningssatsningar i samma takt som vi skulle vilja, så det tar lite tid, säger Ida Regin.

Inte bara Ung vänster har haft problem med att redovisa sitt medlemsantal. Både SSU och Muf har fått betala tillbaka bidrag från olika håll.

Hänvisade till moderpartiet
Sedan år 2005 har Ung vänster alltså inte beviljats bidrag från Ungdomsstyrelsen, och är nu hänvisade främst till stöd från moderpartiet. Vissa landsting ger också stöd till de politiska ungdomsförbunden.

Men de uteblivna pengarna från Ungdomsstyrelsen har varit ett avbräck för Ung vänster, enligt förbundssekreterare Ida Regin.

– Det får ju jättestora konsekvenser såtillvida att vi inte kan ha anställningar och sådant på samma sätt som vi skulle vilja. Vi har framförallt dragit ned på personal, säger Ida Regin.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".