Många väljer att byta fonder

Börsturbulensen gör att det nu råder högtryck hos nätmäklarna. Hos Nordnet gjordes rekordmånga avslut på torsdagen, ytterligare svart dag på Stockholmsbörsen som stängde på -3,4 procent.

Även bland nätmäklarnas fondsparare har aktiviteten varit hög. Produktchefen för fonder, Daniel Ljungel.

– Generellt sett så har man sålt mycket. våra kunder har sålt mycket av tidigare framgångsrika tillväxtmarknadsfonder och nu är det korta räntefonder och hedgefonder som har fått lite större inflöden, säger han.

Tydligt tecken
När det korta räntefonderna seglar upp i tio-topplistan bland fonder är det ett tydligt tecken på börsturbulens. Räntefonderna ger en låg avkastning, men fungerar som en säker parkeringsplats för pengarna till dess att spararen bestämt sig nästa drag.

Även fondbytena ökar hos nätmäklarna, som generellt kan sägas ha mer aktiva fondkunder än storbankerna där många kunder drar sig för att flytta pengar av skatteskäl. Swedbanks privatekonom Ylva Yngveson uppger till exempel att aktiviteten bland Roburs kunder varit förhållandevis måttlig till följd av den nuvarande börsoron.

60 000 avslut
Hos nätmäklarna gjordes många aktieaffärer i går. Hos Nordnet gjordes 60 000 avslut på Nordens börser i går, vilket är dubbelt så många affärer som en normal handelsdag i augusti. Många sålde aktier, men ännu fler passade på att köpa. Enligt Daniel Ljungel har aktiekundernas belåning minskat sen årsskiftet och många kunder agerar på ett genomtänkts sätt.

Internet och framväxten av nätmäklare har bidragit till allt fler och mer välinformerade kunder.

Allt färre småsparare sitter med armarna i kors och tänker ”jag har is i magen”. Spelreglerna har därmed ändrats på börsen. Gränsen mellan institutionella och privata placerare är suddig eftersom sekundsnabb information har blivit var mans egendom.

Ändrat villkoren
Även privatpersoner kan handla kort och tjäna pengar både i upp- och nedgångar. Det har ändrat villkoren på aktiemarknaden där kasten kan bli betydande.

Leif Vindevåg, utredningschef på Stockholmsbörsen:

– När vi nu talar om internethandeln i Sverige och de 100 000 tals människor som har möjlighet att handla på det viset så blir ju plötsligt även de små en tung faktor för går all i samma riktning vid samma tillfälle så blir summan av den ungefär som när de stora elefanterna dansar, säger Leif Vindevåg.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".