Brittiska planer på Zimbabwe-evakuering

Storbritannien jobbar med en plan för att kunna evakuera alla brittiska medborgare från Zimbabwe. Orsaken uppges vara att situationen i landet blir allt mer oroande och att någon lösning inte tycks vara i sikte.

Det beräknas bo uppemot 22 000 brittiska medborgare i den forna kolonin Zimbabwe.

Många av dem har redan utsatts för hot och våld efter att Mugabe-regimen anklagat västvärlden, och främst britterna, för att att vara orsak till landets kris.

Ta sig ut själva
Här i Storbritannien arbetas det därför nu med en plan för att kunna evakuera samtliga brittiska medborgare och deras familjer från Zimbabwe.

Eftersom brittiskt flyg inte kan evakuera människor inifrån från Zimbabwe måste de själva ta sig ut ur landet.

Enligt tidningen The Times uppges försvarsdepartementet arbeta med detaljerade planer för hur de brittiska medborgarna skulle kunna evakueras till en militärbas Sydafrika och därifrån flygas till Storbritannien.

Totalt kaos
Det uppges att det tas kontakter med Zimbabwes grannländer för att få stöd för en sådan här operation.

För med det totala kaos som råder i Zimbabwe nu, med den snabbt sjunkande ekonomin och ett tilltagande våld, innebär det ett kraftigt ökat hot mot brittiska medborgare, säger en diplomat till The Times.

Hur långt gångna planerna är och vad som ska till för att de ska sättas i verket, sägs inte.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".