Kammaråklagare Pär Andersson.

55-åring åtalas för mord på polis

Den 55-årige man, som misstänks för att ha skjutit ihjäl en polis i Nyköping i juni, åtalades på fredagen för bland annat mord och mordförsök.

Kammaråklagare Pär Andersson sa på en välbesökt presskonferens för en liten stund sedan att bevisningen mot mannen är god.

– Den här mannen grips i anslutning till mordplatsen och han har ett vapen på sig och det här vapnet har ju kunnat knytas till båda de här skjutningarna.

– Dessutom så har ju samma typ av ammunition och också ett hölster till det här vapnet till det här vapnet återfunnit i den lägenhet som finns i anslutning till mordplatsen och där mannen uppenbarligen befunnit sig kort tid innan mordet, säger Pär Andersson.

Mannen skulle hämtas
Det var den 20 juni som tre poliser skulle hämta mannen enligt lagen om tvångsvård av psykiskt sjuka personer. I källaren till mannens lägenhet i Nyköping sköt 55-åringen mot poliserna. 32-årige Fredrik Widén träffades av ett antal skott och avled av sina skador.

En annan polis skottskadades. 55-åringen som är tidigare känd av polisen efter bland annat ett knivmord 1994 åtalas nu för mord, försök till mord, olaga hot och vapenbrott.

”Mentalt förberedd”
Kammaråklagare Pär Andersson säger att mannen hade ett hat mot rättsväsendet.

– Den här mannen påstår jag är, mentalt förberedd på att han ska förr eller senare bli hämtad av polisen och det här eror på att han skriver förtäckta hot till företrädare för rättsväsendet, och då har han till ett vittne sagt att ”om de kommer för att hämta mig, då smäller det” det vittnet ska ju höras senare vid rättegången, säger han

55-åringens har vägrat tala med polisen om händelsen den 20 juni och förnekar brott.

1000 skarpa patroner
I mannens två lägenheter i Nyköping har polisen funnit över 1000 skarpa patroner, där har man också påträffat kartläggningar av personer inom rättsväsendet och rättspsykiatrin som haft med 55-åringen att göra.

Den skyddsväst som Fredrik Widén bar vid ingripandet var inte tillräckligt skydd mott 55-åringens kulor.

– Mannen har medvetet eller omedvetet, det får visa sig under rättegången, i vart fall skjutit vid sidan av skyddsplåten som finns och som vi kan se på båda sidorna av skyddsplåten, tre skott bakifrån, säger Kammaråklagare Pär Andersson.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".