"Vansinneskörningar är en ny trend"

Unga män som buskör med bil eller mc inne i tätorter är en av förklaringarna till det stigande antalet döda i trafiken. Det hävdade Vägtrafikinspektionen i Ekot på fredagsmorgonen. Det handlar om en delvis ny trend, enligt trafiksäkerhetsexperter.

Filip Gyllensten och Linus Wallin, studenter i Jönköping, håller med.

– Det har väl blivit lite av en trend. Ungdomar peppar varandra och bilstyling är populärt nu. Folk åker ut och flashar med sina bilar.

– Man ser ju hur folk drar på i stan. Folk vill ju visa upp sig och visa vad de har, det är en trafikfara. Jag tittar några extra gånger innan jag går över övergångsstället.

Internet inspirerar
Stylade, ofta trimmade bilar eller crossliknande vrålkörande motorcyklar har blivit allt vanligare på gatorna.  Höga farter, mc som körs på bakhjulen långa sträckor, omkörningar på fel sida, eller förare som gör konster som att ställa sig på sadeln. Inspirationen hämtas ofta på internet, där man lätt hittar filmer med vansinneskörningar.  

Mattias Holmqvist arbetar på trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Jönköping. Han får många samtal från upprörda människor och menar att det handlar om en märkbar attitydförändring till trafiksäkerhet.

– Jag tror det handlar mycket om attityd och värderingar his unga människor idag. Man är ganska egoistisk av sig, man tänker utifrån ett eget perspektiv. Vad jag vill ha och hur jag ska ta mig fram men inte att det finns folk runt omkring en.

Ser man inte det här som farligt?

– Det kanske man gör. Många gånger så litar man så till sin egen förmåga och tänker att man klarar av att hantera det här. Man har inte den insikten att det finns andra runt omkring en som kan åka ut i en korsning. Då har man ingen möjlighet att stanna om man håller för hög hastighet.

Singelolyckor
I Ekot på fredagsmorgonen varnade Vägtrafikinspektionen för att just buskörningar är en av orsakerna till den kraftiga ökningen av antalet döda på dom kommunala vägarna. Många olyckor sker på 50-vägar, unga män, ofta singelolyckor.

Även attityden till alkohol har blivit mer liberal, menar Mattias Holmqvist. Eftersom många har ganska färska körkort ser han det som ett underbetyg för dagens körkortsutbildning där riskerna måste lyftas fram mer.

– Vi anser att man måste göra en grundlig genomgång av körkortsutbildningen och reformera den. Som den ser ut idag så tycker inte vi att den är särskilt bra.

Hjälper det vad man säger i samband med körkortsutbildningen?

– Det är klart att det hjälper vad man säger. Men man måste också kombinera det här med en annan typ av utbildning som är upplagd på annat sätt.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".