USA:s centralbank sänker räntan

Uppdaterad 23:00
Det blev en ordentlig fart på all världens börser på fredagen när den amerikanska centralbanken sänkte styrräntan, utlåningsräntan till banker, med en halv procentenhet. Därmed ligger räntan nu på 5,75 procent. Det fick både de amerikanska och europeiska börsernaa att stiga kraftigt.

Avsikten med räntesänkningen är att förbättra förhållandena på de oroliga finansmarknaderna.

Beskedet från amerikanska centralbanken, Federal Reserve, kommer efter kraftig kritik från framför allt aktiemarknaden om att man inte gjort tillräckligt under de senaste veckorna när krisen på den amerikanska bolånemarknaden har spridit skräck på aktiemarknaderna.

I ett aktieprogram på amerikansk tv sade programledaren Jim Cramer att centralbankschefen Ben Bernanke saknade kontakt med verkligheten.

Husägarna förlorarna
När sedan Ben Bernanke förra veckan meddelade att man låter den viktigaste styrräntan vara oförändrad och inte heller meddelade några större förändringar i bankens inriktning, växte kritiken ytterligare.

Sedan dess har centralbanken gjort pengar tillgängliga för bankerna.

Dagens räntesänkning av utlåningsräntan till bankerna ser alla fall ut att lugna aktiemarkanden för stunden.

Det kasnke viktigaste i dagens besked är att centralbanken svängt något i sin inriktning, från att bekämpa inflationen. till att man nu ser att det finns risker för tillväxten i ekonomini stort och är beredd att göra något åt det.

Men i det korta perspektivet hjälper det knappast alla de husägare som står inför att lägga om sina lån, eller de tusentals människor som fått sina hus utmätta, efter att de inte kunnat betala sina lån.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".