En man och hans barn framför raserat hus i Pisco.

Kraftigt efterskalv i södra Peru

I den redan hårt jordbävningsdrabbade regionen i södra Peru inträffade på torsdagseftermiddagen ett kraftigt efterskalv, som bidrog till panik bland befolkningen i den svåra situation som råder.

Minst 500 människor tros ha omkommit och 17 000 har fått sina hem helt eller delvis förstörda. Nu har hjälpsändningarna svårt att nå fram.

Många efterskalv
Runt 300 efterskalv har registrerats sedan den mycket kraftiga jordbävningen i Peru i onsdags kväll. På fredagseftermiddagen kom ett kraftigt skalv som fick invånare i den redan hårt drabbade staden Pisco att drabbas av panik. Inga nya skador har ännu rapporterats från det skalvet.

Invånarna har fullt upp med problemen efter den första jordbävningen.

Många saknar el och vatten
Staden Pisco är bara en i ett pärlband av städer längs den peruanska kusten som drabbats av stor förstörelse. Fortfarande saknar många el och vatten, och dessutom tak över huvudet.

Katarina Larrea är ansvarig för katastrofhjälpen på Diakonia.

– De fattiga områdena har drabbats värst eftersom husen är byggda av soltorkat tegel och det blir pulvriserat.

– Mellan Lima och Ica så är mellan 70 till 90 procent av bebyggelsen, framförallt i de fattiga områdena, helt förstörda.

Svårt att nå fram
Hon berättar om stora problem att nå fram till de nödställda eftersom huvudvägen är förstörd. Insatserna försenas och människorna har dålig tillgång till vatten och någonstans att värma sig i kylan, såhär i sluet av vintern i Peru.                  

Hittills har jordbävningen tagit minst 500 liv och över 17 000 har fått lämna sina hem. Katarina Larrea tror att dödssiffran kommer att öka.

– Det kommer säkert att stiga. Inom den närmsta framtiden är det viktigt att sköta hygienen, att få dit vatten för att förhindra epidemier med kolera etcetera,

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".