Ryssland återupptar bombflygningar

Uppdaterad 22:00
Ryska strategiska bombflygplan ska återigen börja patrullera över världshaven. Det sa president Vladimir Putin på fredagen, ett tecken på att Rysslands militära kapacitet långsamt håller på att återupprättas.

Under kalla kriget hade USA och dåvarande Sovjetunionen ständigt kärnvapenbestyckade bombflygplan flygandes runt nära motståndarens territorium, beredda att anfalla. När sedan Sovjetunionen föll samman slutade Ryssland med de här flygningarna inte minst för att pengarna tog slut.

Men på fredagen meddelade president Putin att de ryska bombflygplanen återigen ska vara uppe och flyga och på permanent basis. Just idag genomför Ryssland också en stor övning med sitt strategiska bombflyg där plan från sju olika baser deltar.

Omfattningen oklar
Putin kom med sitt besked när han inspekterade en stor rysk-kinesisk militärövning i Uralbergen, som åtminstone delvis anses ha udden riktad mot USA. 

– De här långflygningarna är ett svar på de hot som andra militära makter utsätter Ryssland för, sade Putin.

Ingenting har sagts om hur omfattande flygverksamheten kommer att bli, men Rysslands nuvarande resurser räcker bara till glesa uppträdanden på världshaven. Putin sade också att planen skulle uppträda framför allt i områden där Ryssland har ekonomiska intressen.

Styrkedemonstration
Det kanske betyder att det inte så mycket handlar om kärnvapenbestyckade plan, eftersom sådana främst skulle flyga nära amerikanskt territorium. 

De senaste veckorna har den ryska militären rapporterat om flera nya vapen som ska tas i bruk, ett resultat av att Rysslands militärbudget börjat växa. Men sådana rapporter har också en inrikespolitisk funktion eftersom den ryska allmänheten gärna hör att Rysslands styrka växer, även om försäkringarna ibland är ganska ihåliga.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".