Fp backar om förslag om Säposamarbete

Trots att folkpartiet i Stockholm under sin tid i opposition krävde att Stockholmsskolorna skulle inleda ett samarbete med Säpo i syfte att motarbeta extremism, i synnerhet radikal islamism, så säger det folkpartistiska skolborgarrådet Lotta Edholm idag att hon inte har några planer på att förverkliga det egna förslaget.

I samband med terrorattentaten mot Londons tunnelbana 2005 krävde folkpartiet i Stockholm att kommunens gymnasieskolor skulle ha ett informationsutbyte med Säpo för att tidigt hitta grogrunder till extremism.

Förslaget väckte stark kritik och röstades ner. Lotta Edholm som stod bakom förslaget anklagade den dåvarande majoriteten för att sticka huvudet i sanden. Men när nu Lotta Edholm själv är skolborgarråd finns inga planer på att sätta det egna förslaget i verket.

Informationsutbyte med Säpo
Allt fler vittnesmål hörs om en radikalisering av värderingar hos unga muslimer i våra mest invandrartäta områden, så inleds den nu två år gamla skrivelsen från de två folkpartisterna i Stockholm, Lotta Edholm och Jan Björklund, numera skolborgarråd och skolminister.

Det finns en flathet och naivitet inför hotet från extremismen, anser författarna och tycker att utbildningsförvaltningen måste inleda ett samarbete med Säpo, i syfte att kartlägga ungdomar och de miljöer som befinner sig i riskzonen för extremism. Tanken var ett ömsesidigt informationsutbyte mellan Säpo och skolpersonalen. 

– Tanken bakom det var ju att skolan också har kunskaper om hu unga människor tänker, och den kunskapsöverföringen i en dialog, tyckte vi var viktig, säger skolborgarrådet i Stockholm Lotta Edholm.  

Men förslaget röstades ner, bland annat med motiveringen att det strider mot grundlagen att kartlägga ungdomars värderingar. Lotta Edholm skrev i sin reservation: ”Den socialistiska ledningen väljer att sticka huvudet i sanden.”

Inget behov nu
Men själv tycker hon inte idag att hon kan anklagas för detsamma, trots att hon inte har några planer på att genomföra det egna förslaget, än mindre Jan Björklund som inte ens vill prata om det.

Behovet finns inte nu, tycker Lotta Edholm, som i och för sig inte ser några hinder för ett sådant samarbete om behovet skulle återuppstå

– Det finns en kategori ungdomar som är väldigt lättpåverkade och som kan falla offer för äldre människors påverkan och gör att de kan ta till metoder och åtgärder som är väldigt, väldigt drastiska. Och det är ju klart att skolan har ju ett uppdrag att se till så att unga människor råkar väldigt illa ut, om man misstänker det, säger hon.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".