"Fortsatt goda år för världsekonomin"

Amerikanska centralbanken sänkte sin utlåningsränta till bankerna i fredags och signalerade därmed att man tar osäkerheten på kreditmarknaden på allvar, vilket dämpade oron på börsen. Samtidigt fortplantar sig sällan finansiella kriser till den reala ekonomin, dämpar tillväxten och gör människor arbetslösa.

Aleksander Markowski på Konjunkturinstitutet, KI:s enhet för internationell och finansiell analys.

– Det är först när folk upplever att deras tillgångar förlorat i värde som man kan se en direkt real effekt, det vill säga deras efterfrågan minskar, och de efterfrågar färre varor och tjänster, och då påverkar det den reala produktionen 

Ingen minskad efterfrågan
Någon dämpad efterfrågan är det knappast frågan om här i Sverige. Snarare tvärtom. Hushållen konsumerar och företagen investerar. Sex av tio företag i byggbranschen har till exempel svårt att hitta personal. Och brist på resurser, oavsett om det handlar om arbetskraft eller maskiner riskerar alltid att driva upp löner och priser.

I Sverige anser ekonomkåren just nu att det finns ett inflationstryck och att Riksbanken kan behöva höja räntan under det kommande året för att hålla prisutvecklingen i schack.  

Hushållens konsumtion är hög, investeringarna ökar, arbetslösheten är måttlig och framtidstron god. 

När Konjunkturinstitutet presenterar sin nästa prognos för svenska ekonomins tillväxt den 29 augusti, kommer alltså inte den nuvarande börs- och kreditoron att påverka bedömningen om inget oförutsett händer. Enligt Urban Hansson Brusewitz, som är chef för konjunkturinstitutets prognosavdelning, har inte förutsättningarna ändrats nämnvärt sedan i juni då BNP spåddes öka 3,6 procent i år, 3,7 procent nästa år och 3,0 procent 2009. 

Risker
Ekonomerna följer utvecklingen på den finansiella marknaden, men erfarenheterna visar att få finansiella kriser gett avtryck i den reala ekonomin genom åren.   

En svagare utveckling i USA, ett land som förlorat sin tidigare dominerande ställning i världsekonomin, kommer inte att göra människor i andra länder arbetslösa i första taget.

Hubert Fromlet, chefsekonom på Swedbank, tror på fortsatt goda år för världsekonomin även om utvecklingen blir lite svagare de kommande åren. Om den pågående kredit- och bolånekrisen säger han så här: 

– Ja, riskerna har ökat, men alla risker leder ju inte till något riktigt negativt i verkligheten så småningom.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".