Ljus brinner för gruvarbetarna.

Räddningsarbete avbryts i Utah-gruva

I Utah i USA har alla räddningsförsök under jord nu avbrutits i den gruva där man sedan två veckor sökt efter sex gruvarbetare som tros befinna sig i den raserade gruvan.

Sökandet avbröts efter att tre gruvarbetare omkommit och sex skadats i sökarbetet.

– Låt oss nu se till att det inte blir några fler skador. Vi har lidit tillräckligt som stat, sa Utahs guvernör John Huntsman vid presskonferensen på fredagen, då han förklarade att man avbrutit sökandet under jord efter de sex gruvarbetarna på obestämd framtid.

Instängda två veckor
Grävandet efter de sex gruvarbetarna som varit instängda i nästan två veckor har gått smärtsamt långsamt. Räddningsarbetet har ständigt avbrutits av små skalv i bergets innandöme.

Nu kommer också kritik mot räddningsledningen för att man lät räddningsarbetet fortgå trots att berget uppenbarligen var instabilt. De enda räddningsinsatser som nu fortsätter är borrandet av hål från ytan.

Borrar hål
Just nu är man inne på det fjärde hålet där man hoppas hitta de sex saknade gruvarbetarna ungefär 500 meter under markytan. Det tredje hålet man borrade gav visst hopp.

Syrenivån var tillräcklig för att uppehålla liv och man tyckte sig höra ljud från den del av gruvan man nu försöker nå från ytan. Men fortfarande vet man inte om de sex som saknas är vid liv.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".