Nytt stöd startar för anhörigvårdare

Allt fler äldre vårdas hemma och det ställer stora krav på många anhöriga. Snart ska de kunna få råd och stöd genom ett nationellt kompetenscentrum.

Socialstyrelsens projektledare, Mårten Virén, beskriver hur det stödet kan se ut.

– Att förstå att man inte är så ensam, att förstå att man kan få stöd i det arbetet man gör. Att kunna få råd och tips om hur man ska kunna känna sig mindre utsatt i sin situation, säger han.

Många gånger är det avlastning som brister, är det något som dessa centrum kommer att erbjuda?

– Nej, men däremot kommer de kunna förmedla kontakter till sådan avlastning.

Vårdas hemma
Kommunernas hjälp till äldre har minskat, samtidigt som äldreboenden har stängts, och allt fler äldre bor och vårdas hemma.

Ett sätt att stötta anhöriga som får ägna mycket tid åt vård, och ibland ensamma får bära ett stort ansvar, är det här tvååriga projektet, med ett statligt kompetenscentrum för demens och ett annat centrum för anhörigfrågor.

Socialstyrelsen startar
Socialstyrelsen har uppdraget att starta det hela och nu har ansökningarna kommit in från dem som är intresserade.

Mårten Virén tror att verksamheten ska kunna starta vid årsskiftet. I Norge finns redan kunskap om det här arbetssättet.

– Vi har hämtat idén från Norge. Där har man erfarenhet av den här typen av arbete med anhöriga och närstående, med att nå ut till vårdpersonal och att bistå med det man kalla för ”best practice”. Det här ska vara ett nationellt centrum där man ska kunna hämta stöd oavsett var man bor i landet. Den typen av verksamhet finns mig veterligen inte tidigare.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".