Bergman begravdes på kyrkogården vid Fårö kyrka.

Ingmar Bergman begravdes på Fårö

Mästerregissören Ingmar Bergman begravdes på lördagen på Fårö.

Begravningsgudstjänsten genomfördes enligt Ingmar Bergmans önskan som en traditionell Fårö-begravning, skriver Bergmans familj i ett uttalande till TT.

Inga tal
Under ceremonin framfördes den gotländske poeten Gustaf Larssons ”Sista resan” tonsatt av Patrik Silvereke. Förutom griftetalet hölls inga tal under begravningen.

Två psalmer sjöngs, ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder” och ”Så tag nu mina händer”. Radiosymfonikernas Helena Nilsson spelade därefter Saraband ur Bachs femte cellosvit.

Valde sin gravplats
I anslutning till gudstjänsten skedde gravsättningen på Fårö kyrkogård, på en plats som Ingmar Bergman hade valt ut, uppger familjen i sitt uttalande.

Begravningen skedde i närvaro av familjen, ett tjugotal Fåröbor och en liten krets nära medarbetare och vänner, främst från Dramaten.

På fredag får också allmänheten möjlighet att ta farväl av Ingmar Bergman. En minnesgudstjänst hålls då i Visby domkyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".