Kinesiska räddningsarbetare jobbar utanför gruvan.

Kina: 180 arbetare instängda i kolgruva

I östra Kina är minst 180 gruvarbetare fortfarande instängda i två olika kolgruvor i Shandongprovinsen. Över 650 anställda befann sig under jord när en damm brast och gruvorna översvämmades.

Anhöriga har väntat utanför grindarna till Shandonggruvan hela natten och under dagen, men hittills har ingen kommit upp ur gruvhålet.

Svårt arbete
Räddningsarbetet pågår, men det är mycket svårt eftersom armén fortfarande inte har lyckats få hejd på vattenmassorna vid dammen som brast.

I princip hela gruvhålet i den statliga Shandonggruvan uppges vara vattenfyllt, och säkerhetschefen vid gruvan har uppgett för den officiella kinesiska nyhetsbyrån att chansen är mycket liten att någon av de instängda fortfarande är vid liv.

Damm brast
Mer än 200 millimeter regn har fallit i regionen sedan i torsdags, och de ovanligt stora vattenmängderna fick en damm i floden Wen att brista.

Pumparna i gruvorna räckte inte till för att hålla undan vattenmassorna från schakten. Nära 600 anställda lyckades ta sig ut i tid, men över 180 personer blev kvar under jord.

Kinas gruvindustri hör till världens dödligaste, under årets sju första månader har 1 320 olyckor rapporterats och över 2 100 anställda har dödats.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".