Kenyansk press kan tystas av ny lag

Förslag på en ny medielag i Kenya har mötts av landsomfattande demonstrationer från landets journalister som ser förslaget som ett försök att tysta medierna.

Med förtejpade munnar har de marscherat utanför presidentens kontor i Nairobi med krav på att lagförslaget stoppas.

Hot mot pressen
En av initiativtagarna till protesterna är Samy Mbau på tidningen Business Daily.

– Det är ett verkligt hot mot den kenyanska pressen, och det är därför vi agerat så kraftfullt. Går den igenom kommer vi att bli tystade, och som journalist är att vara tystat är döden för yrket. Kan vi inte tala öppet har de dragit undan mattan för oss.

Fördömd lag
Den mycket kontroversiella medielagen röstades igenom i parlamentet förra veckan. Ledarsidor, krönikörer och satirtecknare har haft fullt upp med att fördöma den. 

Enligt lagförslaget kan en domstol tvinga journalister att avslöja sina anonyma källor om någon känner sig kränkt eller förtalad. Men det kan få vidare konsekvenser än så. 

President för pressfrihet
President Mwai Kibaki är under hårt tryck och har uttalat sig för pressfrihet i landet, men ännu inte tagit ställning till om han ska lägga in sitt veto eller sända tillbaka förlaget till parlamentet.

Förslaget röstades också igenom under märkliga omständigheter av endast 26 parlamentariker av totalt 210.

Viktiga källor
Samy Mbau menar att om lagförslaget går igenom kommer det bli omöjligt att avslöja korruption, vilket är en viktig funktion här.

– Källorna är vårt levebröd. Om vi tvingas avslöja dem, vem kommer då att hjälpa oss uppdaga nästa skandal inom regeringen, eller näringslivet? Vem vill tala då?

Ett steg tillbaka
Ända sedan Kibaki tog makten 2002 har kenyansk press levt upp. Regeringen har i princip försvarat fri press och yttrandefrihet efter decennier av hård presskontroll under Daniel Arap Moi.  Men kanske är det slut nu, menar Samy Mbau.

– Som det ser ut nu går det framåt, vi utvecklas. Men går lagen igenom innebär det ett steg tillbaka, en återgång till de mörka åren under den förra regeringen, säger han.

Richard Myrenberg, Nairobi
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".