Passagerarna kunde lämna planet på Antalyas flygplats.

Samtliga släpptes efter kapningsdrama

Uppdaterad 17:00
De 136 passagerarna ombord på det flygplan som på lördagsmorgonen kapades på väg mellan Cypern och Istanbul, kunde vid lunchtid lämna planet, när dramat utan blodspillan slutade på flygplatsen i den turkiska turistorten Antalya.

De två kaparna hotade besättningen med ett paket som de påstod innehöll sprängmedel efter starten från en flygplats på norra Cypern. De krävde att planet skulle flyga till Syrien eller Iran men besättningen landade i stället i Antalya i södra Turkiet med motiveringen att planet behövde mer bränsle.

Allmänt tumult
Efter förhandlingar med polisen gick kaparna med på att släppa kvinnor och barn. I tumultet som uppstod längst fram i planet lyckades passagerarna öppna flygplanets bakdörr och nästan alla kunde fly genom att hoppa ut på startbanan. Det berättar Borchin Catinkaya, som jobbar på flygplatsen.

Några passagerare fick föras till sjukhus med skador som benbrott efter flykten från det kapade flygplanet. Även piloterna lyckades fly genom att hoppa ut genom ett fönster i cockpit.

Gav upp
Utan varken piloter eller gisslan gav kaparna till sist upp och överlämnade sig till turkisk polis. De båda männen är i 25-årsåldern med turkiskt respektive syriskt pass. Enligt en av passagerarna sa kaparna att de tillhör terrornätverket al-Qaida.

Motivet till kapningen är oklart och paketet med sprängmedel visade sig innehålla vanlig modellera.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".