Ryska presidentkandidater följer Putin

Mindre än sex månader återstår till det ryska presidentvalet och när som helst väntas Vladimir Putin nominera sin efterträdare. Det finns två huvudkandidater men rykten gör gällande att Putin kan komma med en överraskning, kanske rentav en kvinna.

I dagarna är det precis åtta år sedan den dåvarande presidenten Boris Jeltsin sensationellt föreslog den närmast okände Vladimir Putin som sin efterträdare. Det blir snart dags för Putin själv att komma med sitt förslag.

Fast grepp
Presidentvalet äger rum den andra mars nästa år. Naturligtvis kommer olika oppositionspartier att försöka föra fram sina kandidater. Men Kreml-ledningens grepp om det politiska livet och massmedia är så hårt att när man väl bestämt sig där, är det närmast uteslutet att de inte kan få igenom sitt namn.

Det är framförallt två personer som brukar nämnas som toppkandidater, Sergej Ivanov och Dmitrij Medvedev, båda nu förste vice premiärminister.

Liberal hårding
Sergej Ivanov är en tidigare KGB-general och försvarsminister som främst haft rykte om sig att vara en hårding men som på senare tid profilerat sig med lite mer liberala ekonomiska tal.

Dmitrij Medvedev ses dock som mer liberal, han är en jurist som de senaste åren arbetat i Putins närhet, han har också arbetat i gasbolaget Gazprom och dessförinnan i det privata näringslivet.

Överraskande kort
Men frågan är om Putin har något mer överraskande kort i rockärmen. Ett namn som nämns är Sankt Petersburgs guvernör Valentina Matvijenko som är en effektiv administratör, men frågan är om Ryssland är redo för en kvinnlig president. Matvijenko själv säger själv i varje fall att hon inte är intresserad.

Två andra personer som också brukar nämnas Vladimir Jakunin som är chef för de ryska järnvägarna och, en uppåtstigande stjärna, Sergej Narysjkin som har hand om Rysslands ekonomiska förbindelser med omvärlden.

Politiskt verkar alla stå för ungefär samma politik som Putin.

Vald igen
En sak som har betydelse är vilka planer Putin har för framtiden. Nu måste han avgå, efter två ämbetsperioder. Men det finns inget som hindrar att han kan bli vald igen fyra år senare och det finns spekulationer om att det är just det han vill.

I så fall kanske han tänker sig en svag president under mellantiden, men frågan är vem av kandidaterna som accepterar att spela den rollen.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".